Angsten zijn er om te overwinnen

Angsten, wie heeft ze niet? Spreekangst, examenangst, angst om fouten te maken, angst voor schut te gaan, angst niet serieus genomen te worden, angst dat er ieder moment iets heel naars kan gebeuren met jezelf of een geliefde. Op zich niets mis mee lijkt het. Angst heeft een hele belangrijke functie in het overlevingsproces, namelijk maken dat je wegkomt bij gevaar. Angst geeft vleugels. Het triggert een vecht/ vlucht mechanisme in ons zenuwstelsel waardoor we meer spierspanning, snellere hartslag en hogere ademhaling ervaren. Om dit mechanisme te activeren wordt cortisol aangemaakt. Stress dus. En omdat we continue angsten ervaren; we zijn bang om onze baan kwijt te raken, dat onze kinderen iets overkomt of dat we door de mand vallen, maken we doorlopend stresshormoon aan, met alle nadelige gevolgen van dien; hartklachten, maagklachten, reactief gedrag, vergeetachtigheid en uiteindelijk burn out of zelfs depressie.

Angst heeft dus een nadelig effect op onze levenskwaliteit, dat is niets nieuws. In onze moderne en ontwikkelde maatschappij heeft angst echter het grootste deel van haar functie verloren. De kans dat we weg moeten rennen voor roofdieren of vijandige stammen die ons aanvallen is niet heel groot. Eigenlijk zouden we angsten dus los kunnen laten. De vraag die nu rijst is; waarom doen we dat dan niet? Waarom laten we angsten niet gewoon varen. Op de een of andere manier lijken we daartoe niet in staat, met alle nadelige gevolgen van dien. Eigenlijk is het heel simpel: We willen wel, maar weten niet hoe het moet. Daar gaan we met dit artikel verandering in brengen.

Als puber riep ik: angsten zijn er om te overwinnen hetgeen zo nu en dan tot bizarre situaties leidde. Ik was er van overtuigd dat je alles moest proeven en proberen in het leven en dat deed ik dus ook. Er zijn weinig dingen die ik niet heb gedaan, van parachute springen, bergbeklimmen en hanggliden tot veel van wat god verboden heeft. Puberteit en adolescentie was één groot experiment dat me de wereld over bracht. Ik reisde maandenlang door Peru, woonde een jaar op een berg in Zwitserland en werkte op verschillende eilanden nog voordat ik 20 moest worden.

Meer weten over omgaan met angst? Ga dan naar de pagina over EFT in ons besloten platform (Emotional Freedom Techniques)